Nicolas Nicolai Ulopolitanus
Kirkkoherra, s. 1605 Oulu, k. 1676 Ylitornio.
ja yksi haara hänen laajaa jälkeläisten joukkoaan


Sukututkimus on harrastus, joka paitsi, että se näyttää vievän miehen mennessään, se myös tarjoaa yllätyksiä. Juuri kun olin päivittänyt kotisivuilleni Kauvosaaren, Tuoman, Vuopion ja Jolman suvuista kertovan sukuselvitykseni ja osoittanut itsellenikin yllättäviä sukuyhteyksiä, jopa suhteellisen läheisiä, joista minulla ei ollut yksityiskohtaisempaa tietoa silloin kun aloitin tämän harrastukseni, nyt minun piti aloittaa tämä vaatimaton esipolviesityksen tekeminen kertoakseni juuristani tähän Ylitornion itsenäisen seurakunnan toiseen kirkkoherraan.

Kun aikanaan tein sivuilleni tarinaa runonlaulaja Antti Mikonpoika Keksistä ja myöskin Wikipedian sivuille, Antti Keksihän on sukuani, jonka jo ajat sitten selvitti Uljas Syväniemi omassa sukututkimuksessaan, tuolloin minulla ei ollut aavistustakaan sukulaisuudestani tähän Ylitornion kirkkoherraan Nicolas Nicolai Ulopolitanukseen. Hänestähän Antti Keksi teki tuon toisen tunnetun runonsa, joka myös löytyy sivuiltani. Nyt sitten osoittautuu, että Nicolas tulee juurilleni juuri tuon saman Ylisaukko-ojan suvun kautta kuin Antti Keksikin.
Yllättäen näitä juuriani selvittäessä huomasin, että yhteyksiä Nicolauksesta löytyy myöskin isäni puoleiseen Orajärven sukuun sekä Ylitorniolla että Pellossa. Nämä yhteydet eivät kuitenkaan suoraan liity omiin juuriini joten niistä tarvittaessa myöhemmin.

Nicolas Nicolai Ulopolitanus oli syntynyt Oulussa 1605 eli siis kaupungin perustamisvuonna. Jos hän olisi sattunut syntymään vaikkapa vuotta aikaisemmin, niin olisi ollut ongelma, mitä kirjata Nicolain syntymäpaikaksi, kun Oulua ei ollut olemassakaan. Itse asiassa Oulu oli osa Limingan suurta emäpitäjää. Tämä ongelma saattaa olla edessä Tornbergin sukuseuralla, kun he tulevana kesänä 2010 ovat luvanneet tietoja Nicolaksen esivanhemmista.

Tämä kertomus esipolvistani, 11 sukupolvea, alkaa siis Nicolas Nicolai Ulopolitanuksesta ja päättyy vanhempiini.

Tästä pääset katselemaan näitä esipolvia