Sukujutut alku - Genealogy start Etusivu - Homepage

Menneisyys mukanamme

- Jokainen meistä kantaa geneettisen historian mukanaan.

Joulukuu 2009 
Joulukuun puolessa välissä 2009 kerroin, että harrastettuani muutaman vuoden juurieni selvittämistä, olen tänä aikana saanut myös varsinaisten sukutietojen ohella tilaisuuden tutustua toisiin alan harrastajiin. Heidän seurassaan tunnen näiden muutaman vuoden jälkeenkin olevani harrastelija, mutta altis oppimaan näiltä itseäni kokeneemmilta. Muutamien alan innokkaimpien harrastajien taholta olen saanut myös tietoa tästä sukututkimuksen uudesta ulottuvuudesta geenitutkimuksesta ja sen tarjoamista uusista mahdollisuuksista. Vaikka noita ikävuosia onkin, niin siitä huolimatta on säilynyt tuo uteliaisuus kaikkeen uuteen ja kiinnostavaan.
Niinpä innostuin tästä genetiikan tarjoamasta mahdollisuudesta täydentää ja jopa varmentaa arkistotutkimuksista kerättyä tietoa.
Asia ja käsitteet ovat kuitenkin niin uusia ja outojakin etten niihin juuri ollut aikaisemmin perehtynyt. Geeneistä, perimästä, kromosomeista ja muista alaan liittyvistä käsitteistä olin ohimennen kuullut, lukenut tai nähnyt televisiosta, mutta noihin ohi vilahtaneisiin tiedon jyväsiin tietämykseni sitten rajoittuikin.
Vihdoin, näiden sukututkimuksen parista löytämieni tuttavien johdattelemina, päädyin tilaamaan FamilyTreeDNA-yritykseltä DNA-näytettä varten tarvittavan aineiston. Marraskuun viimeinen päivä toi sitten Teksasista postia, joka sisälsi näytteen ottoon tarvittavan aineiston ja seuraavana päivänä olin ottanut 67-markkerin isälinjatutkimusta varten näytteeni ja panin koeputkilot takaisin yritykselle Teksasiin.

Alalta on kovin vähän suomen kielistä kirjallisuutta ja myöskin internetistä löytyvä aineisto on pääsääntöisesti vieraskielistä. Kaikesta löytämästäni olen pyrkinyt rakentamaan ja selventämään itselleni kuvaa soluista, geeneistä, kromosomeista, mitokondrioista ja muista alan peruskäsitteistä. Kuitenkin genetiikka on niin laaja tieteenala, että sukututkimuksen harrastajan on syytä pidättäytyä sillä osa-alueella, joka sukututkimuksen kannalta on tarpeellista. Muutamien suomalaisten sukujen omat DNA-tutkimukset ja niiden referaatit verkossa ovat olleet mielenkiintoista luettavaa. Suomen kielisessä alan kirjallisuudessa eniten aiheesta on kirjoittanut emeritusprofessori Kalevi Wiik.

Joulukuu 2016
Kahdeksan vuotta sitten, kuten edellä kerroin, laajensin tätä sukuselvittelyäni DNA-tutkimuksella. Tilasin tuolloin isälinjan ns. 67-markkerin tuloksen. Haploryhmäksi tuli I1-M273 eli "Iivarin poikia" olen. Tuosta olen tuolloin kertonut näillä sivuilla ja linkit löytyvät tuosta vasemmalta.
2016 marraskuun puolivälin tienoilla, pitkällisen harkinnan ja sukututkijatuttavieni innoittamana, päätin tilata myös äitilinjan eli ns. mitokondriaDNA-tuloksen ja samalla ns. Family Finder-tulokset.

Juuri ennen vuoden vaihtumista sain tulokset noista kummastakin, sekä MtDNA-tuloksen ja Family Finderin eli ns. "serkkuhaun" tuloksen.

Alku